Hoge onderscheiding Ton Abels tijdens Draaksteken 2021

Ton Abels is al 40 jaar commandant van onze schutterij, reden voor ons om hem op een bijzonder manier in het zonnetje te zetten.

In het geheim passeerden er binnen het bestuur diverse scenario’s de revue. Wanneer kunnen we dit doen? En waar? De coronamaatregelen zorgden voor veel onzekerheid. Op een gegeven moment leek het doorgaan van de jaarlijkse processie en het draaksteken een feit te worden, en werkten we toe naar die dag; zondag 5 september. Hoe mooi zou die dag immers zijn? Ton is niet alleen 40 jaar commandant van de vereniging, hij speelt als commandant ook nog eens een belangrijke rol in het traditionele draaksteken én is al 20 jaar lid van het processiecomité.

We gingen voor 5 september. Hugo Luijten en Peter Berben gingen in het geheim aan de slag. Afspraken werden vastgelegd, er werd een draaiboek opgesteld en last but not least zorgde Hugo er middels een mini-bootcamp voor dat een aantal leden oefeningen met het geweer en de sabel konden laten zien.

Bijzondere onderscheiding

Voor het eerst liepen we met een rij officieren, en liepen we met onze aangepaste uniformen, met witte accenten en alvast een aantal geweren. Maar dat was niet alles. De grootste verrassing die we voor Ton in petto hadden was toch wel de waarde van de onderscheiding zelf.

Gebaseerd op :

  • het 40 jaar op perfecte wijze vervullen van de rol van commandant bij Schutterij Sint Sebastianus Heel,
  • zijn belangrijke rol als commandant bij het traditionele draaksteken,
  • zijn 20 jarige lidmaatschap bij het processiecomité,
  • en het al 30 jaar mee schieten in het A-Zestal van Sint Sebastianus Heel,

werd Ton op 4 september door Gerard van Uem, secretaris van de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden (EGS), onderscheiden met het bronzen Kruis van Verdiensten.

Het EGS is een overkoepelende organisatie die zich inzet voor het in stand houden, het ondersteuning en het bevorderen van het Europese schutterswezen.

Ton, namens ons allemaal nogmaals van harte proficat!

Dik Verdiend!

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”97″ gal_title=”EGS Onderscheiding Ton abels”]