“Wat is mit die van Hael??”

We schrijven 3 juli 2022, de dag waarop het al twee keer geannuleerde OLS in Meijel eindelijk zijn doorgang kon vinden.

Het was vroeg opstaan. De materiaalwagens reden al rond een uur of 9:00 naar een gunstige parkeerplek om de manschappen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen wanneer ze met de bus rond een uur of 11:00 zouden arriveren.

Wat volgde was een zware, maar ouderwets mooie OLS optocht door het centrum van Meijel. Voor het eerst liep de schutterij met de buksen, in de categorie Oude Exercitie. Misschien nog niet 100% in de korte tijd dat we dit op ons genomen hebben, maar we mogen zeker al gezien worden. Begeleid door de unieke en sprankelend mooie muziek van Animato, geeft het toch telkens weer kippenvel wanneer we op een OLS het Defilé benaderen.

En dan volgt het OLS schieten.

Na maanden, nee eigenlijk zelfs al jaren, van materiaalpech. Materiaalpech waardoor het zelfvertrouwen bij veel leden een behoorlijke deuk opgelopen heeft.

Opper buksmeesters Henk Derksen en Piet Puts, de drijvende krachten van onze vereniging, zaten er mee, en niet zo’n klein beetje. Alles werd geprobeerd, niets leek te helpen. Iedereen had z’n mening, maar zij zaten ermee. Een week of twee geleden leek het zelfs af te stevenen op een einde seizoen, en de gedwongen aanschaf van 2 nieuwe buksen. De bus van Henk kan de route naar Hendrix in Lottum inmiddels op de automatische piloot rijden.

En toen, een week of 2 geleden. Als uit het niets kwam daar een laatste tip vanuit Lottum, een tip waaraan niemand gedacht heeft, maar wat goud waard geweest lijkt te zijn. De buksmeesters gingen aan de slag, het aantal uren is inmiddels niet meer bij te houden. En het lijkt te werken.

Zondag 3 juli, Meijel. Daar staan we dan. Oók bij enkelen van het OLS zestal heeft het zelfvertrouwen een behoorlijke deuk opgelopen, maar ze staan d’r! Hugo Luijten, Marijke Peeters, Ton Abels, Peter Berben, Har Sniekers en Maurice van Hugten, voor wie het ook nog eens het debuut op het OLS toneel betekende(!). Stuk voor stuk zonder twijfel de beste schutters die de vereniging nu onder haar leden heeft.

Begeleid door, wie anders dan, Henk Derksen en Piet Puts, beginnen we aan de eerste ronde. De bomen zwiepen door de wind van links naar rechts, en de ene na de andere Schutterij valt af. 32 zijn er na de eerste ronde over. Maar wij staan d’r nog.

Kavelen! Weer gespannen koppies, ook in het publiek. Weer vielen 8 schutterijen af….maar wij staan er ook nu nog!

De ontlading na de kavelronde was gigantisch. Bij elke boom waar 18 punt geschoten werd was de ontlading groot, maar Heel viel op. Tranende ogen, schreeuwde leden, en juichen dat niet stopte.

De schutterij die schoot op boom 7 Rechts zat naast me op de bank mee te kijken. Ik hoorde een onderonsje “Wat is mit die van Hael??” “Det weit ich auch neet, mesjien zeen ze geweun blie dat ze truuk moge kômme?”. Het is een lang verhaal, ik ben d’r maar niet op ingegaan. Wij zijn weer trots, en zitten vol zelfvertrouwen. Op naar zaterdag!

Zie hieronder een mooie sfeerimpressie, mede met dank aan Jac Angelen;